Zakopane, niegdyśperła polskich Tatr, dziś coraz częściej kojarzy się z turystyczną pułapką, w której pazerność górali,wszechobecna tandeta i zawrotne ceny odstraszają nawet najbardziej wyrozumiałych turystów.
Góralska pazerność
Ceny w Zakopanem przyprawiają o zawrót głowy. Górale, wykorzystując popularność miasta, windują ceny noclegów,jedzenia i atrakcji do absurdalnych poziomów. Turyści czują się oszukiwani i wykorzystywani, a ich wakacyjne budżety topnieją w zastraszającym tempie.
Tandeta zamiast tradycji
Krupówki, niegdyś tętniąca życiem ulica, dziś przypomina jarmark pełen tandetnych pamiątek i chińskich podróbek.Tradycyjne wyroby góralskie ustępują miejsca plastikowym bibelotam, a regionalne smaki są wypierane przez fast food.Gdzie podziała się autentyczność i urok tego miejsca?
Oscypkowy skandal
Oscypki, niegdyś symbol góralskiej kuchni, dziś często okazują się podróbkami, produkowanymi z mleka krowiego zamiast owczego. Turyści, którzy chcą spróbować prawdziwego oscypka, muszą się nieźle natrudzić, aby znaleźć taki,który spełnia tradycyjne wymagania.
Drożyzna na każdym kroku
Ceny w Zakopanem są horrendalne. Za nocleg w przeciętnym pensjonacie trzeba zapłacić krocie, a posiłek w restauracji kosztuje tyle, co w ekskluzywnej knajpie w dużym mieście. Nawet zwykła kawa czy lody to wydatek, który przyprawia o miejsce magiczne i pełne uroku, dziś staje się symbolem turystycznej komercjalizacji i pazerności. Turyści, którzy szukają autentycznych doświadczeń i rozsądnych cen, powinni rozważyć inne destynacje.